BULGUR PİŞİRMEK
Bulgur yikanip, haslanip, kabuklari soyuldugu icin pisirirken tekrar yikanmasi gerekmez. Ama acik bulgur satin aldiysaniz ,iciniz daha rahat edecekse yikayin. Yikanan bulgurda lezzet kaybi olacaktir.
Tariflerde olcu verilse de ,bir kac denemeden sonra, kendi olcunuzu bileceksiniz.
Esmer ve iri pilavlik bulgur beyaz bulgura nazaran daha cok sivi alir. Koftelik bulgur cok ince oldugi icin cok az sivi ister.
Bulgura katacaginiz malzemelerin suyunu da goze onunde bulundurmalisiniz. Ornegin domates gibi; bazi domatesler daha suludur. Iyi sonuc almak icin, azar ,azar su ekleyip, kendi olcunuzu bulmalisiniz.
Ayrica bulgur pistikten sonra ;10-15 dk beklerse. tenceredeki buhardan daha da yumusiyacaktir.
Yukarida anlatiklarima dikkat edeseniz. Dunyanin en kolay yemegini yaparsiniz..
Yarim bardak bulgur ,bir bardak su ,tuz 1yemek kasigi tereyagi veya biraz zeytinyagi .. 10 dk pisirin . Iste nefis bir tabak pilav . Birde yaninda ayran varsa .. tam dengeli bir ogun olur..
4000 yıldan beri besin maddesi olarak kullanılan bulgurun, Dünya Gıda Örgütü’nün açlık sınırındaki ülkelere gönderdiği gıdalar içerisinde yer alması, önemini bir kat daha artırmaktadır. Bizim kıymetini ve önemini pek bilmediğimiz bulgur, dengeli beslenmeden taviz verilmeyen Beyaz Saray mutfağında dahi eksik olmayan emsalsiz bir gıda maddesidir. Bazı ülkelerdeki ordularda radyasyona karşı dayanıklı olduğu için stratejik gıda olarak kabul edilen ve nükleer savaş dönemleri düşünülerek stoklarda tutulan bulgur, kolay hazırlanabilmesi ile de önemli avantaj oluşturuyor.
|